Dieta doktor Ewy Dąbrowskiej

dieta dr dabrowskiej

Dieta dr. Ewy Dąbrowskiej to dwuetapowy program odchudzania, którego najważniejszym założeniem nie jest utrata nadprogramowych kilogramów, ale oczyszczanie organizmu z toksyn i osiąganie równowagi wewnętrznej. Utracone kilogramy to wyłącznie rezultat uboczny, niemniej jednak nie można zaprzeczać, iż to właśnie na tym zależy najbardziej każdej osobie, która rozpoczyna przygodę z wymienioną dietą. 

Jedna z najbardziej popularnych diet zakłada, żeby zjadać niewielkie ilości wybranych warzyw i owoców. W poniższym artykule, przybliżymy zasady diety dr. Ewy Dąbrowskiej i podpowiemy co należy jeść, których produktów lepiej jest unikać. 

Dr. Ewa Dąbrowska – kim właściwe jest?  

Twórczyni jednej spośród najbardziej popularnych diet w naszym kraju, jest doktorem medycznych nauk. Przez wiele lat pełniła funkcję adiunkta Akademii Medycznej w Gdańsku. W czasie pisania swojej pracy doktorskiej na temat znaczenia zaburzeń w układzie odpornościowym w porfirii skórnej późnej zaczęła interesować się szerzej rolą odżywiania w procesie leczenia schorzeń cywilizacyjnych, a później zaczęła wykonywanie badań. Można się łatwo domyślić, iż ich rezultatem było utworzenie zupełnie nowej diety owocowo-warzywnej, czyli znanej wszystkim diety dr. Dąbrowskiej. 

Zasady diety dr. Ewy Dąbrowskiej

Metoda żywienia stworzona przez Panią dr. Dąbrowską, to mówiąc krótko, lecznicza głodówka, której zadaniem jest wzmacnianie i oczyszczanie organizmu. Po zakończonej głodówce trzeba przejść na zdrowszą dietę, która oparta jest na ziarnach, roślinach strączkowych, warzywach i owocach. 

Sprawdź najlepsze tabletki odchudzające – ranking

Według doktor Ewy Dąbrowskiej, organizm może wykazywać ogromne samolecznicze właściwości – warunkiem jest dokładne jego oczyszczenie. Kiedy pozbywamy się z naszego organizmu wszelkich substancji wykazujących negatywny wpływ na jego działanie, możemy również pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Według badań przeprowadzonych przez  naukowców, ograniczenie energii z posiłków przyczyni się do wydłużenia życia, jak również zapobiegnie groźnym schorzeniom. 

Dr. Ewa Dąbrowska sądzi, iż dieta bogata w przetworzone j pełne chemii produkty powoduje, iż jelita nie są szczelne i mogą przepuszczać cząsteczki trawionych pokarmów, co zaś prowadzi do zatkania układu odpornościowego, który nie działa wówczas prawidłowo. Według doktor Ewy Dąbrowskiej, dieta oparta przede wszystkim na owocach i warzywach, pozwoli uszczelnić jelita, a dzięki temu zadbać o stan naszego zdrowia na wiele lat. 

Jakie właściwości ma głodówka ? 

Rolą głodówki w diecie doktor Ewy Dąbrowskiej, będzie uruchomienie endogennych procesów trawiennych (wewnętrznych) dzięki odstawieniu na bok posiłki dających sporo energii oraz budulcowych czyli białek, tłuszczów i szybko wchłanialnych węglowodanów. Rezultatem tego będzie to, iż nasz organizm pozbędzie się zdegenerowanych tkanek i niepotrzebnych złogów, gdyż wykorzysta je w roli źródła energii. W pierwszej fazie spalaniu podlegają zbędne komórki i tkanka tłuszczowa. Głodówka umożliwia pozbycie się wszystkiego, co oddziałuje w negatywny sposób na organizm, jak również uruchamia zupełnie naturalne mechanizmy samoleczenia. 

etap I – odtruwanie

Pierwszy spośród etapów diety doktor Ewy Dąbrowskiej może potrwać od kilku dni do nawet kilku tygodni. Takie różnice czasowe spowodowane są tym, iż każda osoba ma indywidualne potrzeby. Założony, iż tenże warto winien potrwać od 10 do 40 pełnych dni. W każdym dniu można spożyć wyłącznie do 600 kalorii. 

Głodówka o właściwościach oczyszczających daje możliwość spożywania wyłącznie warzyw zawierających niewielkie ilości skrobii spośród takich gatunków, jak psiankowate, dyniowate, liściaste, kapustne, cebulowe i korzeniowe. Poza warzywami możemy sięgać także po owoce o niskiej zawartości cukru, czyli jagody, grejpfruty, cytryny i jabłka. 

Warzywa powinniśmy spożywać na surowo, na przykład ćw postaci surówek i sałatek. Ich ugotowanie będzie dozwolone, niemniej nie możemy stosować tłuszczu, jogurtu czy śmietany. To bardzo istotne, gdyż jeden niewielki błąd może skończyć naszą dietę. 

Zaleca się wypijanie nisko zmineralizowanej wody – najlepiej 2 do 3 litrów na dzień. Dozwolone są również soki, herbaty oraz koktajle owocowo-warzywnej, ale najlepiej jeśli będą świeżo wyciśnięte. Popularne soki dostępne w sklepach, nigdy nie są zalecane podczas stosowania diety. 

Jak to bywa w przypadku stosowania głodówek, w pewnej chwili możemy zacząć odczuwać jej rezultaty – niezbyt przyjemne rezultaty. Sama twórczyni tej diety ostrzega nas przed nimi, ale wspomina także, iż są tylko przejściowe. Jeżeli będziemy je odczuwać dłużej, aniżeli 3 dni, koniecznie zgłośmy się do lekarza. 

etap II – wychodzenie z diety

Po przeprowadzonym oczyszczaniu organizmu, zalecane jest wprowadzenie zmian w nawykach żywieniowych i przejście na odpowiednio zbilansowaną dietę, która stanowi przeciwieństwo do głodówki, to znaczy poza owocami i warzywami można sięgać po produkty mleczne, chleb razowy, orzechy, kasze i ziarna. 

Czego nie wolno spożywać na diecie doktor Dąbrowskiej?

Dr. Ewa Dąbrowska odradza spożywanie głównie produktów mocno przetworzonych ze sporą liczbą konserwantów. Chodzi tutaj w dużej mierze o kawę, mięso (kabanosy, kiełbasa), ser żółty, produkty wyprodukowane z białej mąki, produkty sztucznie zabarwione, żywność w proszku, słone przekąski, napoje gazowane, alkohol i słodycze. 

Jakie są plusy diety dr. Dąbrowskiej? 

Przede wszystkim nie jest ona bardzo uciążliwa i nie wymaga sporej dyscypliny. Co na ogół ma miejsce w przypadku głodówek. Ciężko także o obecność nieprzyjemnych symptomów, jak chociażby senność, ssanie w żołądku czy też drżenie rąk. Sporym plusem diety doktor Ewy Dąbrowskiej jest długo trwające przeżuwanie warzyw, co przyczynia się do dłuższego trwania posiłków – dzięki czemu organizm ma wrażenie, iż nie brak nam jest pożywienia i w efekcie nie czujemy się głodni. 

Kto może skorzystać z diety dr. Ewy Dąbrowskiej? 

Warto po raz kolejny podkreślić, iż najważniejszym założeniem omawianej diety będzie oczyszczanie organizmu i przywracanie w równowagi. Odchudzanie stanowi jedynie rezultat uboczny. Można zatem powiedzieć, iż dieta doktor Dąbrowskiej nie jest przeznaczona tylko dla osób, które walczą z nadprogramowymi kilogramami, ale także dla tych, którzy narzekają na co dzień na różne schorzenia. 

Według doktor Ewy Dąbrowskiej największe zdrowotne korzyści osiągnąć mogą te osoby, które: 

  • cierpią z powodu kłopotów hormonalnych – torbiele jajników, mięśniaki macicy, nadmiar estrogenów albo prolaktyny, dolegliwości mające związek z menopauzą, zaburzenia miesiączkowania,
  • nierzadko łapią infekcje o podłożu bakteryjnym, grzybiczym i wirusowym. Ponadto osoby cierpiące na trądzik, zespół suchego oka, zapalenie wątroby, migrenę, bóle mięśniowe, różnorodne pokarmowe nietolerancję, alergie, czy też na astmę, 
  • chorują na zespół metaboliczny dotyczący przede wszystkim osób mających chorobę wieńcową, zakrzepicę, cukrzycę typu 2 albo otyłość,
  • uskarżają się na choroby neurologiczne – padaczkę, niedokrwienie mózgu, chorobę Parkinsona, stwardnienie rozsiane, nerwice, pobudzenie i zaburzenia pamięci. 

Najbardziej odczuwalne rezultaty zastosowania się do diety Dąbrowskiej, to większa ilość odczuwanej energii, poprawa nastroju, pamięci i kojarzenia, polepszenie aby, poprawa kondycji. Sporo ludzi mówi też o odmładzaniu dzięki diecie od doktor Ewy Dąbrowskiej. Nie zapominajmy także o straconych kilogramach. 

Kto nie może korzystać z diety doktor Ewy Dąbrowskiej? 

Miejmy na uwadze, iż dieta owocowo-warzywna doktor Ewy Dąbrowskiej jest głodówką, dlatego kobiety w ciąży i karmiące piersią nie mogą z niej korzystać. Nie wskazana jest także ona dla osób z niedowagą, młodzieży czy dzieci. 

O korzystaniu z diety Dąbrowskiej, mogą też zapomnieć osoby mające cukrzycę typu 1, awitaminozę, niewydolność układu oddechowego, wątroby, nerek, serca, nadczynność tarczycy, gruźlicę i choroby nowotworowe. 

Do przeciwskazań zaliczyć można również stany depresyjne, bulimię, anoreksję, choroby zakaźne i genetyczne. Zanim poddamy się restrykcyjnej diecie, warto będzie skorzystać z konsultacji z lekarzem. 

Przeczytaj również:

Dieta Norweska

Dieta Kopenhaska

Dieta śródziemnomorska

Jak szybko schudnąć 10kg ?

Co jeść, żeby szybko schudnąć ?

Dodaj komentarz

Photo of author

Autor:

Katarzyna Gąsior

Katarzyna Gąsior jest uznana za ekspertkę w dziedzinie dietetyki, z pasją skupiającą się na promowaniu zdrowego stylu życia i zrównoważonej diety. Z wykształcenia magister dietetyki, Katarzyna ma bogate doświadczenie w opracowywaniu spersonalizowanych planów żywieniowych, które nie tylko wspierają cele zdrowotne, ale także są dostosowane do indywidualnych potrzeb i preferencji jej klientów. Jej podejście do dietetyki podkreśla znaczenie całościowego podejścia do zdrowia, łącząc naukę o żywieniu z psychologią jedzenia, aby promować trwałe zmiany w nawykach żywieniowych i poprawę samopoczucia. Kasia jest również autorką licznych artykułów i publikacji, w których omawia najnowsze badania dotyczące żywieniowych aspektów profilaktyki chorób, odchudzania, oraz wpływu diety na ogólny stan zdrowia. Swoją wiedzę i doświadczenie dzieli nie tylko na łamach specjalistycznych czasopism, ale i w szeroko dostępnych mediach, edukując społeczeństwo o znaczeniu zdrowych nawyków żywieniowych. Jako prelegentka na konferencjach dietetycznych i warsztatach, Kasia inspiruje zarówno profesjonalistów z branży, jak i osoby szukające sposobów na poprawę swojego zdrowia przez zmiany w diecie. Jej seminaria są cenione za praktyczne porady, naukowe podejście oraz motywujące historie sukcesu.