Dieta śródziemnomorska – zasady i efekty

dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska jest doskonale znana przede wszystkim na terenie Grecji, Hiszpanii, Francji, Portugalii czy też Włoch. Na jej stosowanie decyduje się obecnie coraz większa grupa obywateli Polski. Spowodowane jest to chęcią kulinarnego eksperymentowania, dzięki czemu możemy odkryć potrawy, w których zakochamy się już od pierwszego kęsa. Ta dieta jest też bardzo korzystna w procesie odchudzania. Poza tym charakteryzuje się bogatymi walorami zdrowotnymi. Oczywiście należy wiedzieć na jakie produkty możemy sobie w niej pozwolić, a czego powinniśmy unikać.

Dieta śródziemnomorska – jakich zasad należy bezwzględnie przestrzegać?

Jak w przypadku każdej diety musimy przygotować się na przestrzeganie pewnych zasad. W innym przypadku przejście na dietę śródziemnomorską nie ma żadnego sensu. Chodzi o to, aby:

  • zrezygnować z produktów przetworzonych,
  • ograniczyć spożywanie alkoholu,
  • dołączać do przygotowywanych posiłków warzywa i owoce,
  • korzystać w kuchni z ziół, oliwy z oliwek i naturalnych przypraw,
  • postawić na ryby, zdrowe tłuszcze i owoce morza,
  • ograniczyć występowanie czerwonego mięsa.

Dostosowanie się do powyższych wskazówek sprawia, że dieta daje pożądane efekty. Dzięki niej można zrzucić nawet kilka kilogramów w ciągu jednego miesiąca, choć jest to w dużej mierze uzależnione od naszego organizmu. Zaleca się połączyć taką dietę z regularną aktywnością fizyczną. W ten sposób dieta jest nie tylko efektywna, ale też wpływa korzystnie na nasze samopoczucie.

Dieta śródziemnomorska – jakie produkty w niej występują, a czego nie powinno w niej być?

Przed rozpoczęciem każdej diety opłaca się skonsultować z doświadczonym dietetykiem. Dzięki takiemu fachowemu wsparciu możemy mieć pewność, że nasza dieta zakończy się sukcesem, a przy okazji nie pozbędziemy się zgromadzonych pokładów energii. Kluczowe jest właściwe zaangażowanie w przestrzeganie diety i motywacja do działania. Warto postawić sobie jakiś cel i skupić się na nim. 

Sprawdź: Ranking najlepszych tabletek na odchudzanie

Przejdźmy w tym miejscu do produktów, które mogą występować w diecie śródziemnomorskiej w sporych ilościach. Są to chociażby:

  • warzywa,
  • owoce,
  • zdrowe tłuszcze,
  • produkty zbożowe,
  • rośliny strączkowe,
  • orzechy,
  • ryby, pestki dyni,
  • nabiał (sery, jogurty, jaja),
  • drób, zioła i naturalne przyprawy.

Jak widać takich produktów jest sporo, więc nie powinniśmy narzekać na tzw. głodówkę, ponieważ nie będziemy mieć z nią na co dzień styczności. Jeśli jakieś produkty nie będą nam pasować warto poinformować o tym dietetyka, który wprowadzi do naszego planu żywieniowego pewne modyfikacje. Samodzielne zmiany mogą prowadzić do przykrych konsekwencji i dieta zakończy się fiaskiem. Tradycją takiej kuchni jest to, iż do obiadu spożywa się lampkę czerwonego wina.

Produkty niewskazane na diecie śródziemnomorskiej to przede wszystkim: sól, alkohol, czerwone mięso, masło, margaryna, śmietana i białe pieczywo. 

Dieta śródziemnomorska – jakich efektów można się spodziewać?

Przez wielu ludzi dieta śródziemnomorska uważana jest za jedną z najzdrowszych, na którą możemy sobie pozwolić. Wykazuje się działaniem prozdrowotnym, więc nic dziwnego, że praktykuje się ją w wielu polskich domach i mieszkaniach. Istnieją badania naukowe na podstawie których można stwierdzić, że dieta śródziemnomorska wpływa pozytywnie na cały ludzki organizm i poprawia funkcjonowanie niektórych układów, np. nerwowego.

Przechodząc na dietę śródziemnomorską można nie tylko skutecznie schudnąć i zadbać o własną sylwetkę, ale przede wszystkim przeciwdziałać cukrzycy i zawałom serca. Poza tym zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają zminimalizować ryzyko występowania poważnych dolegliwości chorobowych. Z racji tego dieta ta jest polecana osobom w każdym wieku. Warto przejść na nią jak najszybciej i uczyć tego dzieci oraz seniorów. Każdej osobie przyniesie to wymierne korzyści, nie tylko pod kątem zdrowego i smacznego odchudzania.

W diecie śródziemnomorskiej ważne jest to, aby regularnie dostarczać posiłek własnemu organizmowi, a jednocześnie nie pozwolić sobie na objadanie. W związku z tym konieczne jest zrezygnowanie z niezdrowych przekąsek. Dieta w tej wersji jest w stanie skutecznie przeciwdziałać miażdżycy i podwyższonemu cholesterolowi. Warto porozmawiać na ten temat z uznanymi specjalistami, ponieważ po takich rozmowach z pewnością przekonamy się do wypróbowania opisywanej diety i nie będziemy tego żałować. Oprócz tego dieta jest wskazana przy problemach z demencją. Zapobiega rozwojowi nowotworów.

Dieta śródziemnomorska – jak zacząć przygodę i na czym się skupić?

Rozpoczęcie przygody z dietą śródziemnomorską wcale nie musi być skomplikowanym procesem. Przede wszystkim ważne jest przygotowanie swojego organizmu i psychiki. Przyda się więc wizyta u lekarza oraz dietetyka. Warto pomyśleć o zrobieniu kompleksowych badań, aby monitorować stan zdrowia. 

Na samym początku należy zrezygnować z alkoholu i ograniczyć spożywanie soli oraz cukru. Herbatę można wypić gorzką, tak samo robi się z kawą. Sól dodajemy do potraw w znacznie ograniczonych ilościach, za to na obiad przygotowujemy rośliny strączkowe, warzywa, owoce oraz ryby i owoce morza. Czerwone mięso nie jest zbyt dobrym pomysłem, ale nie oznacza to od razu tego, że musimy z niego definitywnie zrezygnować. Raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić na chwilę przyjemności i dorzucić do tego lampkę czerwonego wina.

Skupmy się na tym, aby zmienić swój tok myślenia i przestrzegać planu żywieniowego. Mięso może pojawiać się na talerzach w mniejszych ilościach, a oprócz tego pomyślmy o różnego rodzaju sałatkach. Na diecie śródziemnomorskiej ważną rolę odgrywają ciemne pieczywo i makarony pełnoziarniste. Dietetycy wszystko nam wyjaśnią, tak abyśmy mieli pewność, że przygotowywane posiłki będą korzystne dla naszego zdrowia i rozpoczętego procesu odchudzania. Zamiast ziemniaków można stosować ryż i kasze (w różnych odmianach), a na deser przygotujmy sobie garść świeżych owoców, które skutecznie zastąpią niezdrowe słodycze.

Dieta śródziemnomorska – przykładowy jadłospis, który można wcielić w życie

Oto kilka przydatnych porad na temat stworzenia przykładowego jadłospisu na diecie śródziemnomorskiej. Można go wcielić w życie w dowolnie wybranym momencie, chociaż zaleca się skorzystać przedtem z wiedzy specjalistów. Bazujmy na takich produktach, jak:

  • w pierwszym dniu – pieczywo z pastą z awokado, suszone pomidory, czosnek, brzoskwinie, migdały, makaron z pomidorkami koktajlowymi, zupa z warzyw sezonowych,
  • w drugim dniu – pieczywo pełnoziarniste, śledź w oleju, bób, sałatka z kaszy jaglanej wraz z pomidorem, ogórek, pietruszka, koktajl z truskawek i banana, placki z cukinii,
  • w trzecim dniu – owsianka, sok warzywny, pełnoziarnista bułka, pałki z kurczaka z warzywami, domowe ciasto z owocami, sałata, papryka, łosoś wędzony.

Później plan można powtarzać. Jak widać są to produkty, które powinny zasmakować praktycznie każdej osobie, która zdecyduje się przejść na dietę śródziemnomorską. Ich przygotowanie nie wymaga od nas sporych nakładów pieniężnych oraz czasu. Skorzysta na tym za to nasze zdrowie i waga. 

Sprawdź również:

Dieta ketogeniczna

Dieta Kopenhaska

Dieta Norweska

Dieta dr Dąbrowskiej

Dodaj komentarz

Photo of author

Autor:

Katarzyna Gąsior

Katarzyna Gąsior jest uznana za ekspertkę w dziedzinie dietetyki, z pasją skupiającą się na promowaniu zdrowego stylu życia i zrównoważonej diety. Z wykształcenia magister dietetyki, Katarzyna ma bogate doświadczenie w opracowywaniu spersonalizowanych planów żywieniowych, które nie tylko wspierają cele zdrowotne, ale także są dostosowane do indywidualnych potrzeb i preferencji jej klientów. Jej podejście do dietetyki podkreśla znaczenie całościowego podejścia do zdrowia, łącząc naukę o żywieniu z psychologią jedzenia, aby promować trwałe zmiany w nawykach żywieniowych i poprawę samopoczucia. Kasia jest również autorką licznych artykułów i publikacji, w których omawia najnowsze badania dotyczące żywieniowych aspektów profilaktyki chorób, odchudzania, oraz wpływu diety na ogólny stan zdrowia. Swoją wiedzę i doświadczenie dzieli nie tylko na łamach specjalistycznych czasopism, ale i w szeroko dostępnych mediach, edukując społeczeństwo o znaczeniu zdrowych nawyków żywieniowych. Jako prelegentka na konferencjach dietetycznych i warsztatach, Kasia inspiruje zarówno profesjonalistów z branży, jak i osoby szukające sposobów na poprawę swojego zdrowia przez zmiany w diecie. Jej seminaria są cenione za praktyczne porady, naukowe podejście oraz motywujące historie sukcesu.