Japońska zielona herbata Matcha – najzdrowsza herbata na świecie ?

herbata matcha

Obecnie mamy styczność z wieloma rodzajami herbaty. Od nas samych zależy to, po który konkretnie sięgniemy. Jednym z najlepszych wyborów jest zielona herbata w sproszkowanej wersji o nazwie matcha.

Charakteryzuje się intensywnym kolorem oraz bogatymi właściwościami prozdrowotnymi. Pojawiła się w Japonii już w XIII wieku i od tej pory zyskała szerokie grono zwolenników.

Zielona herbata matcha ma duży związek z japońską kulturą oraz tradycją. Istotną kwestią jest jej profesjonalna produkcja. Odbywa się to na zacienionych plantacjach. Jak widać muszą być spełnione odpowiednie warunki, aby produkcja zakończyła się pożądanym sukcesem.

Herbata matcha wykazuje się obecnością wielu wartości odżywczych. Ludzie traktują ją jako doskonały zamiennik kawy.

W herbacie zawarto sporą dawkę kofeiny, która pobudza nas do działania i zapewnia niesamowitą dawkę energii.

Herbata matcha – co to jest ?

Atutem herbaty matcha jest jej zróżnicowane działanie. To bogate źródło antyoksydantów o naturalnym składzie, które spełni oczekiwania najbardziej wymagających odbiorców.

Herbata posiada w sobie wiele aminokwasów. Dzięki temu działa rozluźniająco, odprężająco i łagodzi rozmaite dolegliwości. Sproszkowana herbata jest łatwo przyswajalna przez ludzki organizm.

Hamuje proces starzenia i nadmierny apetyt, a poza tym skutecznie walczy z wolnymi rodnikami i rozbija komórki tłuszczowe.

Herbata matcha jest polecana zarówno kobietom, jak i mężczyznom. Sięgają po nią osoby w każdym wieku. To jeden z najzdrowszych sposobów na uzupełnienie swojej codziennej diety.

Sprawdź – > opinie o Hai Matcha najlepszej herbacie Matcha

Nie niesie za sobą żadnych skutków ubocznych (jeśli nie będziemy przekraczać dziennej dawki, która powinna wynosić około 15 gram). Po przygotowaniu herbaty na wierzchu uzyskuje się charakterystyczną piankę. Można ją spożywać na zimno.

To produkt o niezwykłych właściwościach, który jest w stanie zapewnić nam błogi relaks. Dzięki niemu poradzimy sobie z nadmierną dawką stresu.

Cechuje się żywym kolorem oraz przestrzeganiem tradycyjnych metod produkcji. Najlepiej jeśli za jej przygotowanie odpowiadają osoby związane z tradycją i kulturą Japonii. 

Herbata matcha jest ściśle związana z rytuałem parzenia herbaty, co sprawdza się zwłaszcza przy spotkaniach rodzinnych, biznesowych oraz elit. Służy intelektualnej wymianie poglądów i jest wyrazem troski o przedłużenie tradycji. 

Herbata matcha – właściwości i działanie

zielona herbata matcha właściwości

W tym miejscu zastanówmy się nad właściwościami oraz działaniem herbaty matcha. Nie da się ukryć, że ten produkt pomoże nam się uporać z codziennymi troskami i wspomoże funkcjonowanie całego organizmu.

Najważniejsze zalety związane z regularnym spożywaniem herbaty matcha to z całą pewnością:

Zapewnienie równowagi organizmu

Gwarantują nam to zawarte w herbacie przeciwutleniacze. Przekłada się to również na wzmocnienie odporności naszego organizmu. W ten sposób udanie chronimy się przed różnymi infekcjami i problemami zdrowotnymi.

Herbatę matcha warto spożywać przede wszystkim w okresie jesiennym oraz zimowym. Jej działanie sprawia, że czujemy się zdrowsi oraz pełni energii. Mamy siłę na wykonywanie codziennych obowiązków i zadań,

Silny antyoksydant

Jest to związane z usuwaniem negatywnych skutków oddziaływania wolnych rodników. To jeden z najlepszych sposobów na zabezpieczenie się przed chorobami oczu, serca, skóry oraz mózgu.

Jako antyoksydant zielona herbata matcha neutralizuje poziom stresu i pozwala utrzymać nam maksymalny poziom skupienia oraz koncentracji,

Bogate źródło katechin

To bardzo ważna zaleta, ponieważ katechiny odpowiadają w dużej mierze za zmniejszenie ryzyka występowania miażdżycy, bakterii oraz wirusów.

Obniża się poziom cholesterolu we krwi. Zainteresowani mają więcej siły na codzienne uprawianie aktywności fizycznej. Przydaje się to zarówno profesjonalistom, jak i amatorom,

Działanie uspokajające i relaksujące

Człowiek czuje się odprężony i ma kontrolę nad swoimi emocjami. Jeśli mamy męczącą pracę i nie potrafimy sobie poradzić z jej następstwami powinniśmy zdecydować się na spożywanie zielonej herbaty matcha.

To środek uspokajający, który gwarantuje nam jasność umysłu i pełne wyciszenie. Jesteśmy w stanie w krótkiej chwili się uspokoić i zapanować nad wszystkimi negatywnymi emocjami.

Nasze samopoczucie jest dużo lepsze, co sprzyja nawiązywaniu bliższych relacji z innymi osobami lub rozwiązywanie trudnych problemów,

Poprawa pamięci oraz ochrona przed depresją

Zielona herbata matcha ma niebagatelny wpływ na poprawę naszej pamięci. Nic dziwnego, że powinny po nią sięgać osoby starsze i schorowane.

Dzięki temu będziemy pamiętać o najważniejszych momentach z życia naszej rodziny (np. o urodzinach, wizytach u lekarza, itd.). To także doskonała ochrona przed depresją.

Jeśli w naszym życiu przytrafiło się coś traumatycznego powinniśmy sięgnąć po zieloną herbatę matcha, a wyjdzie nam to na dobre,

Wzmocnienie wytrzymałości organizmu

Organizm staje się silny i odporny na szkodliwe działanie rozmaitych bakterii oraz wirusów. Mamy pewność optymalnego przepływu energii i stabilności organizmu,

Zrzucenie zbędnych kilogramów

Jeśli zależy nam na atrakcyjnej sylwetce i pozbyciu się zbędnych kilogramów, zielona herbata matcha będzie dla nas strzałem w dziesiątkę.

To naturalny spalacz tłuszczu, który nie wywołuje żadnych skutków ubocznych. Dzięki takiej kuracji schudniemy nawet kilka kilogramów,

Wzmocnienie układu immunologicznego

Do naszego organizmu dostarczymy niezbędne ilości witaminy A oraz C. Ponadto znajdzie się w nim miejsce na wapń, magnez, mangan i żelazo,

Oczyszczanie organizmu

Usunięcie wszelkich niebezpiecznych toksyn i zanieczyszczeń.

Jak widać właściwości zielonej herbaty matcha są bardzo pozytywne i warto zdecydować się na jej regularne spożywanie. Doskonale oddziałuje na nasz organizm i poprawia jego funkcjonowanie. Pierwsze efekty mogą pojawić się już po kilku dniach od rozpoczęcia kuracji.

Herbata matcha – przeciwwskazania

Picie sproszkowanej zielonej herbaty matcha nie powinno wywołać w naszym organizmie żadnych negatywnych następstw. Powinniśmy robić to rozważnie i nie przekraczać zaleceń pojawiających się na opakowaniu. 

Istnieją pewne przeciwwskazania, które mówią nam o tym, iż nie powinniśmy decydować się na rozpoczynanie powyższej kuracji.

Herbata matcha nie może być spożywana na pusty żołądek. Nie należy popijać nią przyjmowanych leków, ponieważ może to doprowadzić do przykrych konsekwencji.

Przeszkodą jest także niewydolność wątroby. W związku z tym przed zakupieniem herbaty matcha warto udać się do specjalisty i dokładnie zbadać swój organizm.

To właśnie u lekarza dowiemy się, czy herbata w naszym przypadku będzie się odznaczała jedynie pozytywnymi właściwościami. 

Uważać powinny również osoby narzekające na anemię z niedoboru żelaza. Warto zachować w tej sytuacji pewien odstęp między przyjmowanym posiłkiem a spożyciem herbaty.

Ograniczyć spożywanie zielonej herbaty matcha powinny kobiety w ciąży, ponieważ znajdziemy w niej sporą dawkę kofeiny.

Herbata matcha – jak ją przygotować ?

jak przygotować herbatę matcha

Przygotowanie herbaty matcha jest banalnie proste, dlatego poradzimy sobie z tym bez najmniejszych problemów.

Zaleca się spożywać zaledwie 15 gram herbaty dziennie. Jedno opakowanie zawiera zazwyczaj 150 gram, dlatego wystarczy nam na 10 porcji. 

Tradycyjna japońska metoda parzenia herbaty matcha może być dość czasochłonna, gdyż trwa około godziny.

Wykorzystuje się przy tym m.in. bambusowe łyżeczki. Do jej przygotowania możemy użyć np. spieniacza do mleka. 

Jeśli chodzi o najprostszą metodę, na którą możemy zdecydować się w warunkach domowych jest to na pewno wymieszanie 15 gram zielonej herbaty matcha z 300 ml wody.

Można ją spożywać na zimno lub na ciepło (czasami przydaje się nam shaker). Pamiętajmy o jej dokładnym wymieszaniu, tak aby na wierzchu wytworzyła się intensywna piana.

Cały proces powinien nam zająć zaledwie kilka minut, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby herbatę pić w przerwie od nauki lub pracy. Zaleca się ją pić na spokojnie, np. przed wyjściem z domu.

Herbata matcha – tajniki produkcji

Każda osoba, która chce rozpocząć swoją przygodę z zieloną herbatą matcha musi poznać jej tajniki produkcji. Zwróćmy uwagę na to, że:

  • matcha powstaje z liści herbaty chińskiej,
  • w trakcie uprawy rośliny są silnie chronione przed nadmierną dawką promieni słonecznych (od 14 do 28 dni przed zbiorami),
  • proces zacienienia wpływa pozytywnie na magazynowanie wartości odżywczych,
  • niedostatek słońca pozwala na eliminowanie gorzkiego posmaku,
  • w trakcie zbiorów liście dzieli się na rozmaite kategorie jakościowe (najbardziej pożądane są najmniejsze listki),
  • jeśli surowiec ma zachować świeżość, kolor i aromat musi być poddany działaniu pary wodnej,
  • liście powinny być suszone na gorącym powietrzu,
  • powyższe wskazówki pozwolą nam na uzyskanie pudrowej konsystencji.

Tajniki produkcji dla zwykłych osób mogą być dość skomplikowane, ale na pewno warto się z nimi bliżej zapoznać.

Dzięki temu dowiadujemy się wszystkiego, co najważniejsze na temat zielonej herbaty matcha, która coraz częściej gości na naszych stołach. 

Dodaj komentarz

Photo of author

Autor:

Katarzyna Gąsior

Katarzyna Gąsior jest uznana za ekspertkę w dziedzinie dietetyki, z pasją skupiającą się na promowaniu zdrowego stylu życia i zrównoważonej diety. Z wykształcenia magister dietetyki, Katarzyna ma bogate doświadczenie w opracowywaniu spersonalizowanych planów żywieniowych, które nie tylko wspierają cele zdrowotne, ale także są dostosowane do indywidualnych potrzeb i preferencji jej klientów. Jej podejście do dietetyki podkreśla znaczenie całościowego podejścia do zdrowia, łącząc naukę o żywieniu z psychologią jedzenia, aby promować trwałe zmiany w nawykach żywieniowych i poprawę samopoczucia. Kasia jest również autorką licznych artykułów i publikacji, w których omawia najnowsze badania dotyczące żywieniowych aspektów profilaktyki chorób, odchudzania, oraz wpływu diety na ogólny stan zdrowia. Swoją wiedzę i doświadczenie dzieli nie tylko na łamach specjalistycznych czasopism, ale i w szeroko dostępnych mediach, edukując społeczeństwo o znaczeniu zdrowych nawyków żywieniowych. Jako prelegentka na konferencjach dietetycznych i warsztatach, Kasia inspiruje zarówno profesjonalistów z branży, jak i osoby szukające sposobów na poprawę swojego zdrowia przez zmiany w diecie. Jej seminaria są cenione za praktyczne porady, naukowe podejście oraz motywujące historie sukcesu.