Co jeść żeby schudnąć szybko ?

Nie jest przypadkiem, że dietetycy wielokrotnie przypominają, że najlepszą dietą jest prawidłowe odżywianie. Schudnięcie bez diety jest łatwiejsze niż się wydaje, jedzenie smacznych a zarazem zdrowych i wpływających na utratę wagi produktów jest całkiem możliwe. Powstaje zatem pytanie co jeść żeby schudnąć ?

Najważniejszą rzeczą jest trzymanie się zdrowej diety odchudzającej i przekształcenie zdrowego stylu życia w nawyk. Wszystkie nowoczesne systemy zdrowego odżywiania mają na celu nie tylko zmniejszenie masy ciała, ale także poprawę zdrowia

A dietetycy popierają ten trend. Ich zdaniem, menu żywieniowe dla utraty wagi powinno być zróżnicowane, aby organizm otrzymał w wystarczających ilościach wszystkie składniki odżywcze, witaminy i pierwiastki śladowe. Ale pożywienie powinno być też smaczne, ponieważ ciągły stres wynikający z odczuwania głodu i nudy z monotonnego bez smaku jedzenia nie przynosi korzyści ani psychice, ani ciału, dlatego tak ważne jest, aby odpowiednio ułożyć swoją dietę odchudzającą.

Co jeść żeby schudnąć ?

Warzywa zawsze powinny znajdować się na stole. Można jeść świeże lub grillowane. Oprócz oczywistej użyteczności, pomagają wizualnie zwiększyć rozmiar potrawy, dzięki czemu wydaje się, że zjedzono wystarczającą ilość.

dieta i zdrowe jedzenie

Ponadto warzywa posiadają wysoką zawartość wody, która pomoże utrzymać optymalne nawilżenie i znacznie poprawi kondycję skóry. Warto pamiętać, aby gotować warzywa bez oleju, doprawić sokiem z cytryny i świeżymi ziołami.

Sprawdź również: najlepsze tabletki na odchudzanie – ranking

Warzywa zajmują czołowe miejsce w procesie odchudzania

  • Kapusta

Kapusta to znane i cenione warzywo, które jako pierwsze jest wybierane podczas odchudzania. Może być spożywane na surowo, gotowane i w każdym przypadku będzie zawierało mało kalorii. Jednak organizm w celu strawienia kapusty będzie musiał wydatkować sporo energii, czyli będzie spalał więcej kalorii. Bardzo istotne: kapusta to bogactwo witamin (A, C, B, K, E), wapń, błonnik a także: mangan, fosfor, magnez, cynk, miedź, potas, żelazo, fluor.

  • Cykoria

Świeża cykoria jest popularna i chętnie wykorzystywana do przygotowania surówek, sałatek do obiadu czy na kolację. Kiedyś była znana tylko w formie suszonej, jako substytut kawy, ale ostatnio znalazła szerokie zastosowanie dla utraty wagi. Cykoria zawiera substancję (inulinę), która normalizuje procesy metaboliczne. Spożywanie cykorii pozwoli pozbyć się nadmiaru płynu i ograniczyć łaknienie, ponieważ warzywo posiada właściwości moczopędne. Można również przygotować sobie napój z cykorii, który smakiem będzie przypominał kawę, ale w swoim składzie nie będzie zawierał kofeiny.

  • Szpinak

Jeśli jest produkt, który jest dobry dla zdrowia i zgrabnej, szczupłej sylwetki, to jest to szpinak. Zawiera witaminę K, wapń, fosfor, potas, cynk, selen i inne korzystne substancje. 100 gramów szpinaku to tylko 23 kalorie, czyli zdobycie nadmiernych kilogramów z tego produktu jest niemożliwe, nadaje się on do odchudzania idealnie.

  • Seler, imbir

Seler i imbir to przyspieszenie procesów metabolicznych. Dlatego świeża nuta selera lub pikantnego imbiru w kompozycji dań z owoców, warzyw lub mięsa będzie nie tylko odpowiednia, ale także przydatna dla osiągnięcia szczupłej sylwetki.

Owoce przyspieszają efekt chudnięcia

owoce na odchudzanie
  • Grejpfrut

Pyszny i soczysty grejpfrut jest numerem jeden w spalaniu tłuszczu, jest dobrym źródłem błonnika, witaminy A i C. Wielu dietetyków zgadza się, że jest to idealny wybór dla odchudzania. Zjedzenie połowy grejpfruta przed każdym posiłkiem przyspieszy proces chudnięcia.

  • Czarna porzeczka

Porzeczki są naturalnym źródłem witamin. Jest to owoc z powodzeniem spożywany podczas odchudzania, ponieważ zawiera minimum kalorii i doskonale spala tłuszcz. Czarny kolor porzeczki wskazuje na wysoką zawartość antocyjanów, które zapobiegają gromadzeniu się tłuszczu w brzuchu.

  • Pomarańcze

Pomarańcze mają wspaniały smak i są korzystne ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Rozpoczęcie poranka z całą pomarańczą to świetny pomysł na utrzymanie zdrowej wagi. W procesie odchudzania można użyć także mandarynek. Ponadto wszystkie owoce cytrusowe pomagają pozbyć się cellulitu.

  • Jagody

Pyszne jagody są dobre w każdej formie. Jest to potężne źródło przeciwutleniaczy i doskonały produkt dla utraty wagi. Jagody pomagają schudnąć, ponieważ oczyszczają jelita i poprawiają procesy metaboliczne.

  • Orzechy kokosowe

Kokos to składnik o doskonałym smaku, który często jest zawarty w menu przy odchudzaniu. Tłuszcze obecne w miazdze mają korzystny wpływ na ogólny stan zdrowia i przyczyniają się do utraty wagi i spalania tłuszczu.

Chude mięso, jako źródło białka

zdrowe danie z kurczakiem

Gotowane lub duszone mięso królicze, białe mięso z kurczaka i indyka. Te dietetyczne rodzaje mięsa są nie tylko niskokaloryczne, niskotłuszczowe, ale także bardzo przydatne. Szczególnie królik, który jest uważany za najcenniejszy produkt dietetyczny, jest w 90% wchłaniany w organizmie (wołowina to tylko 60%) i zawiera najwięcej białek i nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także wiele pierwiastków śladowych, witamin i 19 aminokwasów. I nigdy nie powoduje alergii.

Ryby cennym źródłem białka

Ryby morskie zawierają kwasy wielonienasycone, czyli te najważniejsze dla organizmu Omega-3. Ponadto są kolekcją ważnych dla organizmu i procesu odchudzania witaminy K, A, E i D. Ryby zostały uznane za najbardziej wartościowe białko.Trzeba jednak pamiętać, że pieczenie ryb w dużych ilościach tłuszczu ograniczy możliwe do osiągnięcia korzyści, dlatego lepiej jest ryby gotować na parze, grillować lub piec w piekarniku bez dodatku tłuszczu.

Przygotowując potrawy z mięsa i ryb nie można zapominać o cennych właściwościach czarnego pieprzu. Ta przyprawa jest jedną z najbardziej skutecznych spalaczy tłuszczu i przyczynia się do jego rozkładu.

Co pysznego jeść na śniadanie, aby schudnąć?

co jeść na śniadanie aby schudnąć

W ramach codziennego porannego posiłku najlepszą możliwą opcją dla odchudzania jest posiłek bogaty w białka lub węglowodany. Śniadanie węglowodanowe naładuje energią i poprawi wydajność mózgu, a białko przyspieszy metabolizm i doskonale nasyci. Jako śniadanie białkowe dobrze nadaje jajecznica z dodatkiem warzyw. Z węglowodanów lepiej jest pozostać na pieczywie z dużą zawartością zbóż lub sałatkach owocowych, co jest satysfakcjonujące i smaczne.

  • Twaróg

Jeśli ktoś przeszedł na dietę niskokaloryczną, twaróg musi pojawić się rano na śniadaniu. Dobrze jest mieć twaróg także na kolację, po takiej kolacji koszty energii w spoczynku rosną, a poranne uczucie głodu maleje. Warto pamiętać, że twaróg odnosi się do produktów wysokobiałkowych. Poza tym zawiera wapń i wiele innych korzystnych substancji.

  • Jogurt

Jogurt naturalny zawiera aktywne bakterie, które zapewniają zdrowe funkcjonowanie jelit. Jeśli ktoś chce się odtłuścić, powinien jeść jogurt na śniadanie i przed snem. Można zastąpić jogurt kefirem, zaleca się wybór kefiru o zawartości tłuszczu około 1%.

  • Zielona herbata

Zielona herbata jest doskonałym sposobem na zrzucenie nadmiernych kilogramów. Dowiedziono, że przyczynia się do spalania kalorii ze względu na zawartość katecholamin. Zielona herbata niweluje wzdęcia, przyspiesza przemianę materii a przy tym, jest pysznym orzeźwiającym napojem bez zbędnych kalorii.

Zboża to cenne węglowodany będące źródłem energii

nasiona chia na odchudzanie

Gryka (kasza gryczana)

Gryka jest znana z zawartości cennych składników w tym witamin z grupy B a także ważnych dla organizmu człowieka pierwiastków: jod, fosfor, wapń. Gryka powoduje szybkie nasycenie, czyli zablokuje odczuwanie głodu, wspomaga pracę przewodu pokarmowego. A co również istotne przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu. Może właśnie z tego powodu, modelki tak chętnie jedzą kaszę gryczaną na wodzie.

  • Brązowy ryż

Brązowy ryż zaspokaja głód i jest idealny dla osób dążących do utraty wagi, ponieważ wykazuje dobry efekt spalania tłuszczu. To podstawowy pokarm dla wielu osób, które chcą schudnąć. Jego zaletami jest wysoka zawartość błonnika i niska zawartość tłuszczu.

  • Nasiona Chia

Nasiona Chia są niezwykłym, ale użytecznym produktem, który zapewnia uczucie pełności przez długi czas. Nasiona dodaje się do sałatek, jogurtów, zup, dodatków. Chia otrzymują dobre recenzje od tych, którzy tracą na wadze i próbują urozmaicić menu o przydatne produkty.

Jeżeli chociaż odrobinę pomogliśmy Ci odpowiedzieć na pytanie co jeść żeby schudnąć i pozbyć się tkanki tłuszczowej oraz zbędnych kilogramów to bardzo się z tego powodu cieszymy i zapraszamy do częstego odwiedzania naszego bloga oraz zapoznania się artykułem na temat jak szybko schudnąć z twarzy.

Zobacz także:

Jak zrzucić brzuch

Jak szybko schudnąć

Jak bezpiecznie schudnąć po ciąży

Źródła:
https://www.cdc.gov/healthyweight/healthy_eating/index.html
https://www.cdc.gov/healthyweight/healthy_eating/energy_density.html
https://www.nutrition.gov/topics/healthy-weight/strategies-success/interested-losing-weight

Dodaj komentarz

Photo of author

Autor:

Katarzyna Gąsior

Katarzyna Gąsior jest uznana za ekspertkę w dziedzinie dietetyki, z pasją skupiającą się na promowaniu zdrowego stylu życia i zrównoważonej diety. Z wykształcenia magister dietetyki, Katarzyna ma bogate doświadczenie w opracowywaniu spersonalizowanych planów żywieniowych, które nie tylko wspierają cele zdrowotne, ale także są dostosowane do indywidualnych potrzeb i preferencji jej klientów. Jej podejście do dietetyki podkreśla znaczenie całościowego podejścia do zdrowia, łącząc naukę o żywieniu z psychologią jedzenia, aby promować trwałe zmiany w nawykach żywieniowych i poprawę samopoczucia. Kasia jest również autorką licznych artykułów i publikacji, w których omawia najnowsze badania dotyczące żywieniowych aspektów profilaktyki chorób, odchudzania, oraz wpływu diety na ogólny stan zdrowia. Swoją wiedzę i doświadczenie dzieli nie tylko na łamach specjalistycznych czasopism, ale i w szeroko dostępnych mediach, edukując społeczeństwo o znaczeniu zdrowych nawyków żywieniowych. Jako prelegentka na konferencjach dietetycznych i warsztatach, Kasia inspiruje zarówno profesjonalistów z branży, jak i osoby szukające sposobów na poprawę swojego zdrowia przez zmiany w diecie. Jej seminaria są cenione za praktyczne porady, naukowe podejście oraz motywujące historie sukcesu.