Dieta norweska – zasady
Dieta norweska to jedna z najpopularniejszych diet, która jest stosowana praktycznie na całym świecie. Godne uwagi jest to, iż dieta jest wskazana zarówno dla mężczyzn, jak i kobiet. Z jej pomocą można zrzucić nieco kilogramów i poczuć się lepiej we własnym ciele.
Istnieje kilka podstawowych zasad, których powinno się przestrzegać, aby móc wynieść z tej diety same korzyści. Przede wszystkim do sałatek oraz sosów nie powinno się dodawać oleju. Istotne jest również to, aby jeść potrawy z przygotowanego wcześniej jadłospisu.
Należy zwrócić szczególną uwagę na to, aby nie łączyć tłuszczu z węglowodanami. Dieta norweska tego nie dopuszcza. Tłuszcze powinny być łączone jedynie z białkami oraz warzywami, chociaż wskazane jest także spożywanie owoców i ryb. Dieta norweska powinna trwać maksymalnie 14 dni (podczas których spożywa się 3 posiłki dziennie, bez kolacji).
Produkty dozwolone w diecie norweskiej
Istnieje wiele produktów dozwolonych w diecie norweskiej, których absolutnie nie powinno się unikać. Jeśli ktoś ma co do tego wątpliwości, zawsze może zdecydować się na konsultację z dietetykiem, dzięki któremu uda się przygotować odpowiedni jadłospis i zbilansować posiłki. W diecie norweskiej głównymi produktami są:
- jajka,
- grejpfruty,
- grillowane lub gotowane mięso,
- pieczywo,
- duża ilość płynów,
- herbata,
- kawa,
- seler,
- pomidor,
- ogórki,
- szpinak,
- ryby,
- marchew,
- sałatki owocowe.
Obserwując podaną wyżej listę jasno można wywnioskować, iż produktów jest co prawda sporo, ale dieta nie będzie urozmaicona. Pocieszeniem jest jednak fakt, iż przygotowywanie posiłków nie powinno być dla zainteresowanych żadną trudnością oraz czasochłonnym procesem.
Zrobi się to w prosty sposób i co istotniejsze – niezwykle szybko. Nie trzeba mieć żadnych specjalistycznych umiejętności kulinarnych, aby przygotować posiłki wchodzące w skład diety norweskiej. Wszystkie osoby zainteresowane jej wypróbowaniem powinny to jednak skonsultować z wykwalifikowanym dietetykiem. Dzięki temu zachodzi pewność, że dieta jest bezpieczna i nie wpłynie negatywnie na ludzki organizm.
Produkty zakazane w diecie norweskiej
Dieta norweska związana jest także z wieloma zakazanymi produktami. Nie jest więc tak, że można jeść to, co się chce. Istnieją pewne ograniczenia, do których każdy powinien umieć się dostosować. Nie musi to być łatwe, jednak jeśli chce się osiągnąć zamierzone efekty, do sprawy należy podejść na poważnie.
Z racji tego, tak istotne jest to, aby nawiązać współpracę z dietetykiem. W ten sposób uniknie się wszelkich niedomówień, a masa ciała zacznie spadać. Zainteresowani zapewnią sobie dużo lepsze samopoczucie. Oto lista produktów, których powinno się unikać w diecie norweskiej:
- sól,
- smażone mięso,
- olej,
- mleko,
- cukier,
- sosy,
- smażone jajka,
- śmietana,
- masło.
Nie są to zbyt rygorystyczne ograniczenia, a więc każda osoba powinna sobie z nimi skutecznie poradzić. Przejście na dietę norweską może się zakończyć wielkim sukcesem, lecz jest to uzależnione od starań osób, które znajdą się na tej właśnie diecie. Jeśli będzie miało się motywację do zmiany swoich dotychczasowych nawyków żywieniowych, efekty będą zauważalne już po kilku dniach stosowania diety. To bardzo istotne, gdyż nie trzeba czekać miesiącami, aby zauważyć u siebie spadek masy ciała. Sylwetka stanie się atrakcyjna, a zainteresowani odzyskają dawną pewność siebie.
Zobacz również – ranking tabletek odchudzających
Dieta norweska – efekty
Odpowiednie stosowanie diety norweskiej przynosi wymierne korzyści, więc z pewnością warto wypróbować to na własnej skórze. Dzięki takiej diecie w ciągu dwóch tygodni można schudnąć nawet 10 kilogramów.
Ta liczba robi wrażenie, szczególnie wśród osób, które chcą schudnąć szybko i bez negatywnego oddziaływania na własne zdrowie. Każda dieta powinna być jednak skonsultowana z dietetykiem, a najlepiej jeśli pieczę sprawuje nad nią jakiś specjalista. Dzięki temu zainteresowani mają pewność, że dieta zakończy się pełnym sukcesem i z czystym sercem będzie można polecić ją swoim znajomym.
Istotne jest to, aby podczas przebywania na diecie norweskiej nie złamać żadnej z kluczowych zasad. Czas trwania diety nie powinien przekroczyć 14 dni, ale równie ważne jest to, aby unikać cukru, oleju oraz produktów smażonych. Warto postawić na warzywa i produkty gotowane. Wybór nie jest może wielki, ale poniżej zostanie zaprezentowany przykładowy jadłospis, który można oczywiście wcielić w życie i zobaczyć na własnym ciele, jak wielkie korzyści może przynieść dieta norweska.
Niektórzy użytkownicy sugerują, iż dieta pomogła im schudnąć nawet 15 kilogramów, lecz wszystko zależne jest od przestrzegania zasad oraz od zaangażowania i ludzkiego organizmu. Warto dołożyć do tego regularną aktywność fizyczną, aby ulepszyć efekty stosowanej diety. W trakcie diety norweskiej ciało ludzkie pozbywa się masy mięśniowej i wody, a nie tkanki tłuszczowej. W niektórych przypadkach może powodować niedobory witamin i minerałów, a źle stosowana prowadzi do omdleń, dlatego wszystko należy robić z głową i pod czujnym okiem specjalistów.
Dieta norweska – opinie
W Internecie można znaleźć wiele różnych opinii na temat działania diety norweskiej, lecz istotne jest to, aby na każdym kroku przestrzegać jej najważniejszych zasad i skonsultować dietę z dietetykiem.
Użytkownicy są z niej zadowoleni i doceniają to, iż mogą schudnąć nawet kilkanaście kilogramów w ciągu zaledwie dwóch tygodni. Dieta ta nie jest jednak bogata w tłuszcze, a bez wsparcia dietetyka nie będzie odpowiednio zbilansowana, dlatego trzeba ją stosować rozsądnie i racjonalnie.
Osoby z odpowiednim podejściem będą mogły cieszyć się z tego, iż ich masa ciała znacznie się zmniejszyła, a więc w ten sposób można pozbyć się tzw. „oponki”. Oto dwie opinie zadowolonych użytkowników:
- Marcin z Kielc: „Stosowałem dietę norweską przez 14 dni i efekty przeszły moje najśmielsze oczekiwania. Myślałem, że nie da się schudnąć siedmiu kilogramów w tak krótkim czasie, ale mi się to udało. Przestrzegałem wszystkich zasad, unikałem cukru, masła, smażonego mięsa i oleju, a do diety wdrożyłem sporą dawkę warzyw. Tym samym mogę świętować sukces, a moja waga stoi na odpowiednim poziomie”,
- Janina ze Skierniewic: „Stosowałam w swoim życiu wiele diet, lecz dieta norweska okazała się dla mnie strzałem w dziesiątkę. Schudłam pięć kilogramów, taki właśnie był mój cel. Dołożyłam do tego kilka ćwiczeń i regularne bieganie, a efekty przyszły same. Oczywiście ważne jest to, aby posiłki były układane przez dietetyka, a przy okazji nie można sobie pozwalać na słodycze i potrawy bogate w tłuszcz, które są przygotowywane na oleju. Każdy, kto dostosuje się do powyższych zasad, z pewnością schudnie. Robiłam to z głową i teraz niczego nie żałuję”.
Jak widać opinie na temat diety norweskiej są pozytywne, dlatego wcielenie jej do własnego życia może okazać się bardzo trafnym przedsięwzięciem.
Dieta norweska – jadłospis
Przygotowaniem jadłospisu dla osób, które przejdą na dietę norweską powinien zająć się dietetyk, który na podstawie zgromadzonych danych i parametrów będzie wiedział, jak ułożyć daną dietę, dbając przy tym o zdrowie zainteresowanej osoby. Oto przykładowy jadłospis, który można wziąć pod uwagę przy tego typu diecie:
- poniedziałek – 1 danie: grejpfrut, kawa lub herbata, 2-3 jajka gotowane; 2 danie: 2 jajka, owoc, kawa lub herbata; 3 danie: surówka warzywna lub owocowa, kromka suchego chleba lub bułka, 3 jajka gotowane;
- wtorek – 1 danie: podobnie, jak wyżej; 2 danie: 1 lub 2 jajka i owoc + herbata lub kawa; 3 danie: mięso wołowe w wersji gotowanej, pomidor, ogórek, seler, a do tego herbata lub kawa;
- środa: 1 danie: jak wyżej; 2 danie: szpinak, kilka łyżek jogurtu, 2 jajka; 3 danie: 2 kotlety (np. z kurczaka lub jagnięciny), seler, pomidor, ogórek, a na zakończenie herbata lub kawa;
- czwartek: 1 danie: jak wyżej; 2 danie: surówka warzywna lub owocowa, kawa lub herbata, grejpfrut; 3 danie: 2 jajka, szpinak, pieczywo, herbata lub kawa i ser żółty;
- piątek: 1 danie: jak wyżej; 2 danie: 2 jajka, kawa lub herbata, szpinak; 3 danie: surówka, kawa lub herbata i ryba;
- sobota: 1 danie: jak wyżej; 2 danie: sałatka owocowa; 3 danie: seler, pomidor, ogórek, wołowina i kawa lub herbata;
- niedziela: 1 danie: jak wyżej; 2 danie: zimne mięso z indyka, grejpfrut, pomidor; 3 danie: mięso z drobiu, zupa jarzynowa, kapusta, pomidor, ogórek, ser żółty, herbata lub kawa.
Jak widać dieta nie jest zbyt urozmaicona, ale z pewnością nie brakuje w niej składników, z których na co dzień korzysta wielu domowników, dlatego ciekawie byłoby ją wypróbować.
Przeczytaj również: